Młoda kucharka Waria pracuje w przydrożnej knajpie, gdzie nikt nie potrzebuje jej “eleganckich potraw”. Decyduje się uciec jak najdalej od domu, do prawdziwej stolicy restauracji, aby pokazać, że jest w stanie być szefową kuchni w europejskiej restauracji. Po licznych nieudanych próbach, aby otrzymać posadę kucharza w ekskluzywnych restauracjach, Waria dopisuje do swojego CV doświadczenie pracy w stołecznej restauracji pod okiem znanego szefa kuchni. I to zaczyna działać; jednak teraz musi dać radę w konkurencyjnym środowisku, gdzie nikt nie może odkryć jej tajemnicy. Zwrot akcji następuje w momencie, kiedy w swoim mieszkaniu Waria znajduje nieznaną jej starą książkę kucharską Olgi Franko, która zmienia jej nastawienie do własnych tradycji kulinarnych.
Młoda kucharka Waria pracuje w przydrożnej knajpie, gdzie nikt nie potrzebuje jej “eleganckich potraw”. Decyduje się uciec jak najdalej od domu, do prawdziwej stolicy restauracji, aby pokazać, że jest w stanie być szefową kuchni w europejskiej restauracji. Po licznych nieudanych próbach, aby otrzymać posadę kucharza w ekskluzywnych restauracjach, Waria dopisuje do swojego CV doświadczenie pracy w stołecznej restauracji pod okiem znanego szefa kuchni. I to zaczyna działać; jednak teraz musi dać radę w konkurencyjnym środowisku, gdzie nikt nie może odkryć jej tajemnicy. Zwrot akcji następuje w momencie, kiedy w swoim mieszkaniu Waria znajduje nieznaną jej starą książkę kucharską Olgi Franko, która zmienia jej nastawienie do własnych tradycji kulinarnych.