Scroll down
Dramat, kino kulinarne

Ramen. Smak wspomnień

Film prezentowany był w sekcji Kino Kulinarne na ostatnim Berlinale. "Ramen. Smak wspomnień" to inspirujący obraz o poszukiwaniu historii rodzinnych i przepisu idealnego... nie tylko na zupę. A także, kolejna po „Kwiecie wiśni i czerwonej fasoli” azjatycka strawa dla ducha. 

FABUŁA

Ramen. Smak wspomnień

OPIS FILMU

Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców. Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.

W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.

Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.

  • Reżyser Eric Khoo
  • Produkcja Singapur, Japonia, Francja 2018
  • Obsada Takumi Saito, Seiko Matsuda
  • Czas trwania 89 minut
  • Premiera jesień/ zima 2018

REPERTUAR

ZDJĘCIA